Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Costa Rica: voorstel bestuursverbetering aan president

Datum : 18/01/2013
Land : Costa Rica

Costa Rica: voorstel bestuursverbetering aan president

Donderdag presenteerde een expertteam van de regering aan de Costa Ricaanse president Laura Chinchilla een eindverslag over de wijze waarop het bestuur van Costa Rica verbeterd kan worden.

Het document bevat 97 aanbevelingen, uitgewerkt door een groep van zes voormalige overheidsfunctionarissen en politieke leiders. De aanbevelingen gaan onder andere over grondwettelijke hervormingen die bijvoorbeeld herverkiezing van een president in een opeenvolgende termijn mogelijk maken. Ook bevat het de controversiële aanbeveling om het aantal wetgevers te verhogen van 57 naar 87.

Het document raadt ook vaststelling van maximale perioden van drie maanden aan voor de goedkeuring van prioritaire projecten, evenals voor de benoeming van belangrijke overheidsfunctionarissen als rechter, controleurs of een ombudsman.

President Chinchilla heeft aangekondigd de aanbevelingen die regeringsacties moeten versnellen prioriteit te geven. Anderen zijn echter kritisch over het voorstel. Het verslag bevat bijna honderd aanbevelingen van allerlei soort. Voor veel aanbevelingen moet de grondwet hervormd worden of wordt een moeilijk proces tot goedkeuring verwacht. Ook zullen sommige beslissingen zorgen voor een verschuiving in de relatie tussen de algemene vergadering en de regering.
 

Bron : TicoTimes, La Nación (Costa Rica)
Bookmark and Share


Terug