Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Couppleger geeft hoogste onderscheiding terug

Datum : 11/04/2011
Land : Suriname

Couppleger geeft hoogste onderscheiding terug

Ruben Rozendaal pleegde in 1980 samen met de huidige president Desi Bouterse en veertien anderen de coup die de regering-Arron omverwierp. Tijdens de herdenkingsplechtigheid van de coup in februari dit jaar ontvingen Rozendaal en de andere coupplegers de ster van de revolutie. Dit is de hoogste onderscheiding in Suriname. Volgens hen heeft de medaille aan glans verloren.

Rozendaal was zelf niet aanwezig bij de plechtigheid, omdat hij die middag in het ziekenhuis moest zijn voor dialyse. Wel stuurde hij een vervanger om de medaille op te halen. De televisiebeelden van de plechtigheid stuitten hem tegen de borst. Het vond het verschrikkelijk dat zijn mede-coupplegers pas op de vijfde en zesde rij zaten terwijl Ingrid Bouterse en andere criminele figuren op de eerste rijen zaten. Volgens Rozendaal nemen criminelen te prominente plekken in. Als voorbeeld noemt hij Jannasch en Aalstein. Beide hebben een verleden van drugs en hebben daarvoor ook lange gevangenisstraffen er op zitten. Toch worden ze in riante posities op het Kabinet van de president geplaatst.

Rozendaal is vooral verbitterd en teleurgesteld, omdat hij zich in de steek gelaten voelt. Sinds zijn vertrek uit het leger vindt hij dat hij niet gekregen heeft wat hij verdiend. Het stoort hem dat hij elke maand met moeite rondkomt terwijl andere die niets voor het land gedaan hebben in weelde leven. Financieel heeft hij het niet breed en moet leven van een uitkering. Hij dreigt uit zijn huurwoning te worden gezet en heeft geen plek om naar toe te gaan. Bouterse is wel eens langs gekomen en heeft veel beloofd maar als zijn beloften heeft hij verbroken. De gedesillusioneerde Rozendaal heeft de onderscheiding terug gestuurd omdat die volgens hem geen waarde meer heeft.

Bron : De West
Bookmark and Share


Terug