Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Crisis in Guatemala: drie ministers treden af en een nationale staking

Datum : 21/09/2017
Land : Guatemala

Crisis in Guatemala: drie ministers treden af en een nationale staking

In een gezamenlijke persverklaring hebben drie Guatemalteekse ministers hun aftreden aangekondigd. Het zijn Julio Héctor Estrada van Openbare Financiën, Juan Francisco Rivas van Bestuur en Leticia Teleguario van Arbeid.

De drie zeiden hun werk niet meer te kunnen doen wegens de politieke crisis waarin het land al drie weken is gedompeld. Ze zeiden in functie blijven totdat president Jummy Morales vervangers had gevonden.

Op 20 september was er een nationale stakingsbijeenkomst in de hoofdstad waartoe was opgeroepen door maatschappelijke organisaties, scholen en verschillende bedrijven. Er wordt het aftreden geëist van de afgevaardigden en van president Morales en de hervorming van de kieswet en van politieke partijen.

Guatemala bevindt zich in een politieke crisis na een corruptieschandaal waarbij Morales is betrokken. De Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) heeft gevraagd de president te verhoren voor vermeende verkiezingsmisdrijven tijdens zijn campagne van 2015. Het parlement weigerde echter zijn immuniteit op te heffen.

Bovendien keurde het parlement wijzigingen goed in het Strafrecht om politici te beschermen. Dat heeft grote weerstand opgeroepen onder de bevolking en de roep om het aftreden van Morales is sterk toegenomen. Al vier ministers uit zijn kabinet hebben ontslag genomen. 

Bron : El Periódico, Prensa Libre
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug