Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba: Activisten gearresteerd bij illegaal protest

Datum : 13/05/2019
Land : Cuba

Cuba: Activisten gearresteerd bij illegaal protest

Op Cuba zijn verschillende LGBTQ-activisten zijn zaterdag gearresteerd na aanvaringen met de politie tijdens een illegale protestmars voor homorechten in de hoofstad Havana. De toestemming van de regering voor de jaarlijkse mars tegen homofobie werd dit jaar geheel onverwachts ingetrokken, waarop activisten via sociale media hun eigen evenement organiseerden.

Zaterdag gingen meer dan honderd demonstranten de straat op. Sommigen van hen zeggen dat ze al slachtoffer van geweld werden toen ze aanvankelijk werden tegengehouden door politieagenten in burger. Nadat de demonstranten doorliepen naar de Paseo del Prado, een van de belangrijkste boulevards van de stad, moesten ze het opnemen tegen een grote groep politie- en veiligheidstroepen. Minstens drie activisten werden gearresteerd.

Cuba's jaarlijkse gay pride mars is een belangrijk evenement voor de LGBTQ-gemeenschap op het eiland, die jarenlang vervolgd werd en in het geheim moest opereren. De beslissing van de overheid om de mars van dit jaar af te schaffen leidde tot ongeloof bij veel activisten die planden mee te lopen. De reden die het Nationale Centrum voor Seksuele Voorlichting (CENESEX) opgaf was "nieuwe spanningen in een regionale en nationale context." Andere evenementen die gepland staan om rechten voor de LGBTQ-gemeenschap te vieren gaan naar verluid wel door.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug