Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba bereid tot deelname aan Top van de Amerika's

Datum : 16/02/2012
Land : Cuba

Cuba bereid tot deelname aan Top van de Amerika's

De Cubaanse regering heeft woensdag gezegd dat het in zal gaan op een eventuele uitnodiging voor deelname aan de aankomende Top van de Amerika’s. Tegelijk heeft het gezegd geen interesse te hebben in een hernieuwd lidmaatschap van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Dit meldde de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, bij de opening van een vergadering van een regionale groep binnen het ALBA-verband dat zich richt op het smeden van een gemeenschappelijk standpunt over de Amerika’s Top, dat zal plaatsvinden op 14 en 15 april in Cartagena, Colombia.

De vraag over Cubaanse deelname aan de Amerika’s Top stak op nadat het ALBA-verband – bestaande uit Cuba, Venezuela, Nicaragua, Ecuador, Bolivia, Dominica, St. Vincent en Grenadines, en Antigua en Barbuda – het Ecuadoriaanse voorstel alleen aan de Top deel te nemen indien Cuba ook wordt uitgenodigd, accepteerde.

De Amerikaanse regering gaf direct aan dat Cuba niet aan de criteria voldoet om deel te nemen aan de Top en eist eerst significante politieke hervormingen en aantrekking van de banden met de OAS. De Amerika’s Toppen werden gelanceerd in 2004 en sloten tot nog toe Cuba uit van deelname. Het communistische land werd in 1962 in opdracht van Washington uit de OAS gezet. Op de algemene vergadering in Honduras in 2009 besloot de OAS de Cubaanse schorsing in te trekken.
 

Bron : Latin American Herald Tribune / BBC
Bookmark and Share


Terug