Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba bereidt zich voor op bezoek paus

Datum : 13/03/2012
Land : Cuba

Cuba bereidt zich voor op bezoek paus

In Cuba zijn de voorbereidingen op het bezoek van paus Benedict XVI op 26 maart in volle gang. Het zal de tweede keer zijn dat een paus het land bezoekt. In 1998 ging paus Johannes Paulus II de huidige paus voor.

Er zijn renovatiewerkzaamheden aan het Revolutieplein zijn begonnen. Verwacht wordt dat hier een grote massa mensen bijeen zal komen om de paus te zien. Nog deze week zal het plein gereed zijn. In de officiële krant van de communistische partij Granma is een artikel geplaatst om de paus welkom te heten.

Op 26 maart zal de paus aankomen in de stad Santiago waar hij ook Raúl Castro zal ontmoeten. Daarna zal hij een bezoek brengen aan het heiligdom van de maagd van Caridad del Cobre en aan Havana, waar een mis zal worden gehouden.

In de jaren ’90 werd het atheïsme afgeschaft als staatideologie in Cuba. Nu noemt ongeveer tien procent van de bevolking zichzelf praktiserend katholiek. Duizenden Cubanen kwamen naar het Revolutieplein tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1998, en men verwacht dat velen ook het bezoek van de huidige paus zullen bijwonen. De kerk heeft recent een grote rol gespeeld bij de vrijlating van een groot aantal politieke gevangen.

De reacties vanuit de regering zijn gemengd. Sommigen willen dat de paus weg blijft, terwijl anderen hem juist willen ontmoeten en de kerk willen aanmoedigen om zich in te blijven zetten voor de vrijlating van politieke gevangenen. Naast Cuba zal de paus ook een bezoek brengen aan Mexico.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug