Economie & Ondernemen

Cuba devalueert zijn valuta en maakt de Amerikaanse dollar wettig betaalmiddel om te winkelen

21 juli 2020

Redactie

Cuba devalueert zijn valuta en maakt de Amerikaanse dollar wettig betaalmiddel om te winkelen

Cuba zei deze week bij monde van minister van Economische Zaken Alejandro Gil (foto) dat het sommige winkels in staat zal stellen voedsel, producten voor persoonlijke hygiëne en andere consumptiegoederen in Amerikaanse dollars te verkopen. Ook schaft de regering een belasting van 10 procent op de dollar af in een poging om meer harde valuta binnen te halen om goederen in het buitenland te kopen.

Cuba, dat de detailhandel en de buitenlandse handel monopoliseert, werd geconfronteerd met een liquiditeitscrisis nog voordat de coronapandemie het toerisme stopte en andere ontvangers van dollars trof door de instorting van de economie van bondgenoot Venezuela en het aantrekken van het decennia oude Amerikaanse handelsembargo onder president Donald Trump.

Door de gevolgen van een pandemie zijn de tekorten aan voedsel, medicijnen en andere goederen en lange rijen bij winkels verergerd. De economie van Cuba zal naar verwachting dit jaar met bijna 10 procent dalen na een stagnatie in 2019.

De regering opende eind vorig jaar ongeveer tachtig “dollarwinkels” met de verkoop van artikelen zoals huishoudelijke apparaten, motoren en auto-onderdelen die ze in het buitenland in verhandelbare valuta koopt. Eerder dit jaar zijn gebruikte auto’s toegevoegd.

Er zijn momenteel twee valuta’s in Cuba, de peso en de converteerbare peso, die wordt gewaardeerd op 24 peso’s. Het bezit van de dollar en andere verhandelbare valuta is legaal, maar de dollar wordt al jaren niet als wettig betaalmiddel beschouwd.

Cubanen die de dollarwinkels beheren, hebben een dollarpas nodig van een rekening die is geopend bij verhandelbare valuta’s, zoals de dollar of de euro. Verhandelbare valuta’s kunnen worden verkregen via offshore-overmakingen of andere middelen, zoals het omwisselen van lokale peso’s op straat.

De regering stelt dat de converteerbare peso gelijk is aan de dollar, maar geïmporteerde goederen hebben, indien beschikbaar, enorme opslagen omdat ze worden gekocht in verhandelbare valuta’s. De peso en de converteerbare peso hebben in het buitenland geen waarde.

Pavel Vidal, een voormalige Cubaanse econoom van de centrale bank die lesgeeft aan de Universidad Javeriana Calí in Colombia, zei dat Cuba terugkeerde naar een strategie die in de jaren negentig werkte, nadat de val van de Sovjet-Unie de lokale valuta onbruikbaar had gemaakt en dollars vrij konden circuleren.

“Het is een optie die op korte termijn mogelijk gedeeltelijk werkt, maar het genereert segmentaties, meer verstoringen en garandeert geen inclusieve en duurzame economische groei op lange termijn”, zei hij.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Van de ene crisis naar de andere- De onevenwichtige Argentijnse economie in vogelvlucht

Argentinië is gewend aan periodes van recessies, koersschommelingen, hoge inflatie, wanbetalingen en sterk fluctuerende armoede. Dat komt mede door wisselvallig financieel en macro-economisch beleid. Tijdens de huidige sociaaleconomische problemen rees de ster van econoom Javier Milei als verpersoonlijking van het anti-establishment. Op 19 november strijdt hij in de tweede ronde van de verkiezingen om het presidentschap in een nek-aan-nekrace met Sergio Massa van de regerende peronistische partij.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This