Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba eist twintig jaar gevangenisstraf Amerikaan

Datum : 07/02/2011

Cuba eist twintig jaar gevangenisstraf  Amerikaan

CUBA - De Cubaanse media melden dat het Volkstribunaal van de stad Havana “na uitvoerig onderzoek” de officiële aanklacht heeft ontvangen met de beschuldiging tegen de Amerikaanse burger Alan Phillip Gross wegens “acties tegen de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van de staat”. De openbare aanklager eist twintig jaar gevangenisstraf voor de beschuldigde. De Amerikaanse regering is geïnformeerd en de dag van de rechtszaak wordt binnenkort bekend gemaakt. De VS is toegezegd dat consulaire vertegenwoordigers en de advocaten van de familie toestemming krijgen de rechtszaak bij te wonen, aldus de Cubaanse media.
Gross werd in december 2009 in Havana aangehouden op beschuldiging van spionage. Zijn aanhouding deden de diplomatieke spanningen tussen Cuba en Amerika oplopen. Het is een van de redenen waarom de versoepeling van de relaties tussen beide landen in de afgelopen periode is afgeremd. Een woordvoerder van de VS noemde de zaak vrijdag ‘onrechtvaardig’. Volgens de Verenigde Staten werkte Gross voor een non-gouvernementele organisatie die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was ingehuurd om computers en communicatieapparatuur te leveren aan de joodse gemeenschap in Cuba. Zo zou deze contact kunnen leggen met andere joodse gemeenschappen in de wereld. Vertegenwoordigers van de kleine joodse gemeenschap in Havana ontkennen dit echter.

(Cubaweblog)

Bookmark and Share


Terug