Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Cuba hervormt visserij voor bescherming koraal

Datum : 26/08/2019
Land : Cuba

Cuba hervormt visserij voor bescherming koraal

De Cubaanse regering heeft rigoreuze hervormingen van haar visserijwetgeving ingevoerd, gericht op het beschermen van koraal, haaien en roggen. Het is de eerste keer dat milieuwetgeving op Cuba expliciet het belang van wetenschappelijk onderzoek aankaart, wat gezien wordt als een toenadering tot nieuwe technieken en inzichten uit de Verenigde Staten. Ondanks de koele houding van de Amerikaanse president Donald Trump, lijkt deze wet dan ook gericht op meer samenwerking tussen de twee landen in het beschermen van de 140 kilometer oceaan tussen hen in.

De nieuwe wetgeving hoopt onder andere illegale visvangst aan te pakken, bedreigde vispopulaties te herstellen en kleine visbedrijven te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel is een vergunningssysteem voor de groeiende commerciële visvangst in Cuba. Sinds 2009 werd het starten van commerciële visbedrijven mogelijjk, in een poging banen te creëren en de visvangst te verhogen. Sindsdien werken 18.000 bedrijven, gevestigd in meer dan 160 havens, in deze sector.

In 2017 tekenden Cuba en de Verenigde Staten, onder president Obama, belangrijke milieuwetgeving, onder andere gericht op het voorkomen en opruimen van olielekken in de golf van Mexico. Onder Trump bekoelde de relatie en werd het handelsembargo dat in de VS van kracht is aangescherpt, maar toch blijven wetenschappers samenwerken op het gebied van milieubescherming. Wetenschappers zijn blij met de nieuwe wetten, die aan lijken te tonen dat Cuba de samenwerking wil blijven aangaan.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug