Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Cuba koppelt peso convertible weer aan de dollar

Datum : 16/03/2011
Land : Cuba

Cuba koppelt peso convertible weer aan de dollar

De regering van Raúl Castro heeft de Cubaanse peso convertible (CUC) met 8 procent gedevalueerd. Volgens de president van de Cubaanse Centrale Bank is de maatregel bedoeld om de externe financiële relaties van het eiland te vergemakkelijken, nu Cuba zich in een moeilijke positie bevindt vanwege de wereldwijde financiële crisis. Tevens kampt Cuba nog altijd met de naweeën van de destructieve orkanen in 2008, hebben vitale economische sectoren het zwaar en lijdt het Caribische eiland nog altijd onder het embargo van de VS.

Met de 8 procent devaluatie van de peso convertible komt de Cubaanse munteenheid weer gelijk met Amerikaanse dollar zoals lange tijd het geval was sinds 2005. Buitenlandse bedrijven en economen die zich inzetten voor economische hervormingen zijn al langer voorstander van de maatregel. Vooral buitenlandse hotelketens en touroperators bekritiseerden de slechte concurrentiepositie van het eiland op het gebied van toerisme, omdat de prijzen veel hoger lagen dan in andere landen uit de regio.

De maatregel is in eerste instantie voordelig voor de toeristische sector op het eiland en voor Cubanen die geld ontvangen uit het buitenland (geschat op zo’n 1 miljard dollar per jaar). Vorig jaar wisten 2,5 miljoen toeristen de weg naar Cuba te vinden en samen waren zij goed voor zo’n 2 miljard dollar. Tevens zou de maatregel volgens analisten buitenlandse investeringen en de export stimuleren.

De officiële staatskrant Granma publiceerde vandaag op haar website een verklaring van de Cubaanse Centrale bank waarin wordt gesteld dat de maatregel een “discrete stap is in de richting van verbetering in de balans van de buitenlandse handel” die tevens moet leiden tot een “stimulans voor de export activiteiten en de subsidiering van de import.”

Volgens een buitenlandse zakenman is de maatregel niet alleen goed voor de economische situatie, maar is het vooral een terugkeer naar  “economische logica en pragmatisme dat de fouten van eerdere periodes kan herstellen.”

In 1993 legaliseerde Fidel Castro het bezit van Amerikaanse dollar en had de munteenheid voor meer dan tien jaar een gelijkwaardige wisselkoers met de CUC. In oktober 2004 haalde Fidel Castro de dollar uit de circulatie en een jaar later herwaardeerde hij de CUC met 8 procent ten opzichte van alle buitenlandse valuta’s. Ook stelde hij een toeslag van 10 procent in op valutatransacties in contanten van vreemde valuta naar CUC.

Vanaf dat moment bestond de peso convertible naast de peso nacional (CUP), de valuta waarin het merendeel van de Cubanen hun salaris ontvangt. Één peso convertible staat gelijk aan 24 pesos nacionales in de verkoop en 25 pesos nacionales in de aankoop. Deze wisselkoers zal ook na de devaluatie van de CUC worden gehandhaafd tegenover de CUC en andere vreemde valuta’s volgens het bericht dat werd gepubliceerd door de Granma.

Overigens zal ook de 10 procent toeslag op valutatransacties in contanten worden gehandhaafd om zodoende “de kosten en de risico’s voor het eiland en de internationale financiële instituties te dekken die het zakendoen met dollars onder het embargo met zich mee brengen”, aldus de verklaring van de Cubaanse Centrale bank.

De terugkeer naar gelijkheid tussen de dollar en de peso convertible vindt zijn oorsprong in de liquiditeitscrisis waar Cuba eind 2008 in terecht kwam. Het leidde het eiland ertoe om honderden miljoenen dollars aan tegoeden van buitenlandse leveranciers te bevriezen omdat er niet genoeg buitenlandse valuta waren om de stortingen om te zetten in CUC. De meerderheid van de rekeningen zijn intussen niet meer bevroren of er zijn betalingsakkoorden gesloten.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug