Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba maakt zich op voor hervormen grondwet

Datum : 02/06/2018
Land : Cuba

Cuba maakt zich op voor hervormen grondwet

De communistische eilandstaat Cuba wil de ruim veertig jaar oude grondwet aanpassen. Het parlement heeft oud-president Raúl Castro (86) vandaag aan het hoofd gesteld van de commissie die zich over die taak moet buigen.

De huidige grondwet stamt uit 1976, toen de Koude Oorlog nog in volle gang was. Raúl Castro, de broer van oud-leider Fidel Castro, heeft zich al eerder uitgesproken voor aanpassingen. Er komt mogelijk een limiet op het aantal termijnen voor politieke leiders. Ook worden vermoedelijk economische hervormingen opgenomen in de grondwet. De economie van Cuba verkeert al jaren in zwaar weer.

De dochter van de oud-president, Mariela Castro, wil dat de nieuwe grondwet het homohuwelijk mogelijk maakt. Ze zei eerder daar actie voor te voeren. Het Cubaanse parlement mag zich straks eerst buigen over de conceptversie van de nieuwe grondwet. Die wordt later in een referendum voorgelegd aan de bevolking.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug