Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Cuba publiceert lijst met adviezen voor economische veranderingen

Datum : 10/05/2011
Land : Cuba

Cuba publiceert lijst met adviezen voor economische veranderingen

De Cubaanse Communistische Partij heeft maandag  adviezen voor  economische veranderingen voor het eiland gepresenteerd. De lijst roept zowel de hoop op voor een meer efficiënte economie, maar tegelijkertijd vraagt men zich af hoe deze veranderingen tot stand moeten komen.

Op lijst die in totaal 313 ‘richtlijnen’ bevat,  staan onder andere het uitbreiden van de mogelijkheden tot het verkopen van huizen en auto’s, het reizen van Cubanen als toerist naar andere landen, het korten op staatsubsidies en salarissen en het creëren van productie coöperaties.

Het idee voor het maken van de lijst ontstond vorige maand  tijdens het partij congres van de enige toegestane partij op Cuba.  De ideeën zijn bedoelt om de door crisis geplaagde economie weer uit het slop te trekken en om particulier ondernemerschap meer kans te geven. Overigens zonder dat hierbij de ruim vijftig jaar oude idealen van de revolutie teniet worden gedaan.

Sommige ideeën die op de lijst staan worden in de praktijk al uitgevoerd, alleen de manier waarop doet Cubanen ook twijfelen over hoe andere ideeën eventueel zouden worden uitgevoerd. Zo mogen auto’s nu al verkocht worden, maar alleen als ze vóór 1959 zijn gemaakt. Cubanen mogen het land ook al als toerist verlaten, maar alleen als ze daar toestemming voor krijgen van de overheid en in de praktijk is deze toestemming moeilijk te verkrijgen.

Toch wordt de ‘lijst’ over het algemeen als positief gezien. Zo ook door de Cubaanse dissident en econoom Oscar Espinosa Chepe die aangaf het “zeer positief” te vinden dat de overheid ruimte creëert voor verschillende productievormen en particulier initiatief.

klink hier voor meer informatie.

Bron : Miaimi Herald
Bookmark and Share


Terug