Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba rekent op vrijlating 'Cubaanse vijf'

Datum : 18/08/2010

CUBA - Cuba hoopt op een presidentieel pardon voor vijf Cubaanse agenten die al twaalf jaar gevangen zitten in de Verenigde Staten. In 1998 werden ze gearresteerd op verdenking van spionage. In Cuba en de VS gaan geruchten over gesprekken die kunnen leiden tot de vrijlating van de Amerikaan Alan Gross, die in Havana vastzit, en de 'Cubaanse Vijf' zoals de Cubaanse agenten worden genoemd.
Gross is een joodse Amerikaan die op 3 december 2009 werd gearresteerd op beschuldiging van spionage. Hij verdeelde laptops, mobiele telefoons en satellietapparatuur voor internetverbindingen, volgens de Cubaanse overheid met "subversieve doelen." De vijf Cubanen - Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González en René González - zitten in de VS lange gevangenisstraffen uit. Ze werden in 1998 gearresteerd en veroordeeld in 2001.
In 2005 noemde de VN-Werkgroep inzake Arbitraire Detenties de veroordeling van de vijf mannen willekeurig. De werkgroep drong er bij de Amerikaanse overheid op aan maatregelen te nemen. De vijf werden veroordeeld voor spionage, hoewel niet bewezen kon worden dat een van hen documenten met geheime of gevoelige informatie in bezit had (gehad). In Cuba worden de vijf als helden in de strijd tegen het terrorisme gezien, omdat ze waren geïnfiltreerd in Cubaanse groepen in Miami (Florida) die tegen het bewind van Castro zijn. De afgelopen week gaf voormalig president Fidel Castro - die kennelijk hersteld is van de gezondheidsklachten die vier jaar geleden leidden tot zijn terugtreden - signalen dat de Cubaanse Vijf misschien nog voor het einde van het jaar vrijkomen. Washington eist op zijn buurt vrijlating van Gross op humanitaire gronden.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug