Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba schorst de Kerst

Datum : 20/12/2016
Land : Cuba

Cuba schorst de Kerst

De dood van Fidel Castro op 25 november heeft nog steeds onverwachte gevolgen voor de Cubaanse bevolking. Na twee weken van nationale rouw voor de dood van de revolutionaire leider, heeft het bewind van zijn broer Raúl Castro besloten om de rouw nog verder uit te breiden. Dit betekent dat de kerstdagen en de jaarwisseling  onopvallend gevierd zullen worden.  

Openbare ruimte kan niet gebruikt worden om deze feestdagen te vieren. Volgens het ministerie van Cultuur op het eiland zal de enige muziek die wel te horen is via luidsprekers van ‘patriottische aard’ moeten zijn. De Nueva Trova (nieuw lied, van zangers zoals Silvio Rodríguez en Pablo Milanés) en de Música Campesina (traditionele muziek zoals punto, zapateo, criolla en guajira) zijn wel toegestaan met enkele uitzonderingen. Cubanen kunnen niet dansen in het openbaar, als een gebaar van respect voor de dood van Castro.

De Cubaanse overheid heeft door middel van de staatskrant  Granma bekendgemaakt dat dit jaar de feestdagen "met mate" zullen worden gevierd omdat er nog steeds gevoelens van verlies heersen op het eiland. Vanaf 1 januari 2017, het 58e jubileumjaar van de overwinning van de revolutie, zullen de festiviteiten met vreugde, optimisme en vertrouwen gevierd worden.

De krant Juventud Rebelde van de Cubaanse Communistische Partij schreef een hoofdartikel over de feestdagen in december en gaf toe dat dit jaar “anders zou zijn dan andere jaren”, omdat de gevoelens over de dood van Castro nog hoog oplopen. In het centrum van het eiland, bij de stad Remedios, worden alle festiviteiten uitgesteld tot 7 januari.

De evenementen die ongewijzigd blijven in december zijn het Film Festival in Havana, het Internationale Festival van de Kunsten en de Jazz Plaza.

 

Bron : Cultura Colectiva
Bookmark and Share


Terug