Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba stopt voorkeursbehandeling ETA-leden

Datum : 14/05/2011
Land : Cuba

Cuba stopt voorkeursbehandeling ETA-leden

De innige, maar verborgen connectie tussen de Baskische afscheidingsbeweging ETA en de Cubaanse overheid behoort tot het verleden. De Cubaanse autoriteiten voorzien ETA-leden niet langer meer van valse documenten waardoor ze vrijelijk kunnen reizen. In de praktijk komt het erop neer dat etarras niet meer van het eiland afkunnen.

De Cubaanse overheid heeft in het verleden altijd welwillend gestaan tegenover terroristische organisaties die zij ziet als nationale vrijheidsbewegingen. Temeer omdat er in de thuislanden van die organisaties geen sprake is van een eerlijk proces, zo luidde het officiële partijstandpunt.

Maar de regering in Havana kan zich wegens haar deplorabele economie niet langer permitteren de regering in Madrid te schofferen door onderdak te geven aan leden van de tanende ETA-organisatie. Daarvoor zijn de wederzijdse belangen te groot geworden.

Hoewel de retoriek van de revolutionaire solidariteit fier overeind blijft, is aan de praktische uitwerking nu een einde gekomen. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug