Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba trekt artsen terug uit Brazilië

Datum : 19/11/2018
Land : Brazilië

Cuba trekt artsen terug uit Brazilië

Cuba trekt duizenden artsen terug uit Brazilië, na wat het "minachtende en bedreigende" opmerkingen noemde door de recent gekozen president Jair Bolsonaro.

De extreemrechtse leider, die op 1 januari in functie treedt, had de dokterskwalificaties in twijfel getrokken. Ook beschuldigde hij de Cubaanse communistische regering ervan 75 procent van hun salaris in te houden en weigerde hun families zich bij hen te laten voegen. De terugtrekking van de artsen kan de gezondheidszorg voor miljoenen Brazilianen verstoren.

Gezondheidszorg is de meest lucratieve export van Cuba. Het hulpprogramma "Meer Artsen" is actief in 67 landen en levert het eiland 11 miljard dollar per jaar op. Ongeveer achtduizend Cubaanse artsen hebben onder dit programma gewerkt in de armste en meest afgelegen gebieden van Brazilië. Cuba heeft gezegd dat ze tegen eind december allemaal zullen worden teruggeroepen. Maar een Braziliaanse diplomatieke bron vertelde dat tweeduizend artsen waarschijnlijk zullen blijven vanwege persoonlijke banden.

Braziliaanse burgemeesters hebben gewaarschuwd dat zo’n 30 miljoen mensen te maken krijgen met een zorgcrisis - vooral in gebieden waar lokale artsen weigeren te werken. De eerste 196 artsen die zijn vertrokken zijn al in Havana begroet door de Cubaanse vice-minister van Volksgezondheid.

Het Cubaanse persbureau ACN zei dat de artsen "graag hun missie hebben vervuld", maar "zich zorgen maken over wat de Braziliaanse bevolking te wachten staat met de nieuw gekozen president". Het Braziliaanse Gezondheidsministerie zei vrijdag dat het lokale artsen zou gaan selecteren om de vertrekkende Cubanen later deze maand te vervangen.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug