Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba verdedigt zich tegen oliegigant ExxonMobil

Datum : 08/08/2019
Land : Cuba

Cuba verdedigt zich tegen oliegigant ExxonMobil

Cuba heeft afgelopen dinsdag verklaard dat het zichzelf zal gaan verdedigen in de Amerikaanse rechtbank tegen oliegigant ExxonMobil, die twee bedrijven op het eiland heeft beschuldigd van het ‘onrechtmatig verhandelen’  van hun bezittingen na Fidel Castro’s revolutie in 1959.

De Amerikaanse reus heeft afgelopen mei een rechtszaak aangespannen bij de federale rechtbank in Washington en eist 280 miljoen Amerikaanse dollars van het staatsoliebedrijf Cuba-Petroleo (Cupet) en Cimex.

De Cubaanse staatszender deelt mee dat de twee bedrijven “formele stappen hebben genomen, in de vorm van advocaten, om zichzelf te verdedigen.”

Op 4 mei werd ExxonMobil het eerste Amerikaanse bedrijf dat gebruik maakt van het opheffen van de opschorting van Titel III van de Helms-Burton Act van 1996 door de regering-Trump. De dekking geeft iedereen wiens bezittingen in beslag zijn genomen na de Cubaanse revolutie de mogelijkheid om Cubaanse individuen en bedrijven aan te klagen.

De regeling was opgeschort door alle voorgaande Amerikaanse presidenten om frictie met bondgenoten te voorkomen, zoals met de Europese Unie, die het zien als het overschrijden van de Amerikaanse jurisdictie.

De Cubaanse televisiezenders stelden “het is niet de eerste keer, noch is het ongebruikelijk, voor Cubaanse entiteiten om haar belangen te verdedigen binnen het Amerikaanse juridische system,” en gaf hierbij aan dat het al veertig keer eerder is voorgekomen.

Exxon is een van de bedrijven voortgekomen uit het inmiddels opgebroken Standard Oil waarvan de raffinaderij in Havana door Castro in beslag is genomen. De raffinaderij wordt op dit moment gerund door Cupet.

Met deze maatregelen probeert de VS de buitenlandse investeringen in Cuba te laten opdrogen, deze zijn van vitaal belang voor de kwetsbare Cubaanse economie.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug