Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba verhoogt rantsoenering ondanks tekorten

Datum : 12/05/2019
Land : Cuba

Cuba verhoogt rantsoenering ondanks tekorten

Cuba heeft rantsoenering van meer producten aangekondigd te midden van tekorten. Volgens Havana zijn de tekorten ontstaan door het Amerikaanse handelsembargo en hamsterkopers. Op het Caribisch eiland zijn er in de afgelopen weken lange wachtrijen geweest voor basisvoedsel. Mensen hebben foto's geplaatst van lange wachtrijen in de supermarkt onder de hashtag #lacolachallenge, oftewel wachtrijuitdaging.

Een universeel rantsoeneringssysteem werd net na de revolutie in 1959 op het eiland geïntroduceerd. In 2017 legde de Amerikaanse president Donald Trump enkele handels- en reisbeperkingen op, die door zijn voorganger Barack Obama waren opgeheven. Trump hield echter de ambassade  in Havana open en beëindigde de vluchten naar het land niet. Maar minder hulp van bondgenoot Venezuela heeft ook geleid tot een tekort aan essentiële dingen - net als een daling van de export - waardoor het eiland worstelt met betalingen voor de import. Cuba haalt tot 70% van zijn voedsel uit het buitenland. Talrijke landbouwhervormingen in de afgelopen jaren hebben de productie niet bevorderd.

Minister van Handel, Betsy Díaz, zei dat supermarkten de mensen zullen beperken in de aankoop van bepaalde producten zoals kip en zeep, terwijl andere artikelen - waaronder rijst, bonen, eieren en worst - alleen beschikbaar zijn op de rantsoenkaart en beperkt zijn tot een maandelijks bedrag. "Onze missie is om alle maatregelen die de Amerikaanse regering oplegt, weg te maken. En vandaag stellen we prioriteiten," zei ze. Maar Díaz gaf Cubanen ook de schuld, die producten voor de tekorten hadden gehamsterd. Ze zei dat sommige mensen items bewaarden waarvan ze dachten dat ze uit de winkels zouden verdwijnen, terwijl anderen producten op de zwarte markt doorverkopen.

De Cubaanse journalist Yoani Sánchez twitterde dat wat ooit één van de best gesorteerde winkels in de stad was, "een slagveld was geworden om een ‚Äč‚Äčkilo bevroren kip te krijgen". In april stelde de 91-jarige Cubaanse revolutionair Guillermo García Frías voor dat Cubanen struisvogels, krokodillen en eetbare knaagdieren zouden kunnen eten te midden van de tekorten, wat een vloedgolf van memes veroorzaakte die de suggestie van de commandant bespotten.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug