Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba versoepelt migratiewet

Datum : 17/10/2012
Land : Cuba

Cuba versoepelt migratiewet

De Cubaanse regering gaat de strenge eisen voor uitreisvisa’s versoepelen, waardoor het voor Cubaanse burgers makkelijker wordt om het land te verlaten. De Amerikaanse regering heeft hier positief op gereageerd en heeft aangegeven dat de wetswijziging consistent is met het universele recht van de mens om elk land in of uit te mogen reizen. Onder de wetswijziging blijft het voor hoogopgeleide Cubanen, zoals dokters, lastig om het land te verlaten.

De Amerikaanse regering heeft aangekondigd dat de eisen voor een aankomstvisa voor Cubanen onveranderd streng blijven. Hierdoor zullen volgens experts een toenemend aantal Cubanen via een omweg alsnog Amerika in proberen te komen, bijvoorbeeld via landen als Mexico en Canada.

Verwacht wordt dat mede door de onveranderde eisen voor een Amerikaans aankomstvisa er geen sterke toename zal zijn van vluchten tussen beide landen. Volgens Vivian Mannerud, president en oprichter van een luchtvaartmaatschappij die vluchten tussen Miami en Havana aanbiedt, zal de wetswijziging weinig verschil maken. “In plaats van het uitreisvisa zal nu het aankomstvisa het lastigste deel zijn,” aldus Mannerud.

Volgens Cubanen in ballingschap in Amerika gaat de wetswijziging niet ver genoeg en wordt de wijziging “geplaagd door restricties”. De wetswijziging zal op 14 januari 2013 ingaan.

Bron : The Miami Herald, BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug