Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba versoepelt terugkeerbeleid voor expats

Datum : 29/10/2017
Land : Cuba

Cuba versoepelt terugkeerbeleid voor expats

Cuba maakt het voor Cubaanse expats makkelijker om terug te keren naar het land van herkomst. Met de versoepeling wil de Cubaanse regering de ruim 800.000 Cubanen die in de Verenigde Staten wonen tegemoet komen, nu de spanningen tussen de landen zijn opgelopen.

Cubanen die in de VS wonen hoeven niet langer een speciaal paspoortonderzoek te ondergaan wanneer zij naar Cuba willen reizen. Daarnaast maakt Cuba het voor Cubanen die het land illegaal hebben verlaten mogelijk om weer terug te keren en kunnen kinderen van Cubaanse expats het Cubaanse staatsburgerschap aanvragen. De nieuwe regels gaan op 1 januari in.

Eind september beschuldigde de VS Cuba ervan gerichte, fysieke aanvallen uit te voeren op zijn diplomaten. Dat zou zijn gebeurd met onhoorbare geluidsgolven, waardoor zeker twintig ambassademedewerkers en hun familieleden lijden aan klachten als gehoorverlies, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. De VS trok daarop meer dan de helft van het personeel van zijn ambassade in Havana terug. Op de ambassade worden geen visumaanvragen meer in behandeling genomen en er komt voor Amerikanen een negatief reisadvies voor Cuba.

Cuba doet de beschuldigingen af als onzin. De verhalen over de geluidsgolven zijn science fiction, zeggen onderzoekers van de Cubaanse regering.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug