Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba viert 50e verjaardag overwinning tijdens Varkensbaai-invasie

Datum : 16/04/2011
Land : Cuba

Cuba viert 50e verjaardag overwinning tijdens Varkensbaai-invasie

Cuba bereidt een enorme militaire parade voor om de historische overwinning op de door de CIA gesteunde Cubaanse ballingen tijdens de invasie in de Varkensbaai te vieren. Soldaten zullen met tanks en andere militaire voertuigen over Plaza de la Revolución rijden. Als symbool voor de toekomst van de revolutie zullen duizenden kinderen aan het einde van de parade meelopen.

Tienduizenden inwoners van Havana zijn door studentenverenigingen, vakbonden en revolutionaire comités uitgenodigd om aan de parade deel te nemen. Niet ver van het plein zijn kunstenaars en schilders druk bezig geweest om de straathoek te renoveren waar Fidel Castro op 16 april 1961 het socialistische karakter van de revolutie bekendmaakte. Dit deed hij een dag voordat 1400 Cubaanse ballingen in de Varkensbaai landden om met behulp van de Verenigde Staten het regime omver te werpen. Na een heftige strijd van slechts 72 uur lukte het Castro de indringers te verslaan en zo “de eerste grote nederlaag van het imperialisme in Latijns Amerika” te bewerkstelligen.

Na de officiële festiviteiten zal de Cubaanse Communistische Partij haar eerste partijcongres in veertien jaar houden. Tijdens deze bijeenkomst zullen de partijleden stemmen over economische hervormingen die president Raúl Castro heeft voorgesteld, alsmede over een eventuele herverkiezing van de kwakkelende Fidel Castro als partijleider. Hervormingen zijn meer dan welkom in het land waar het gemiddelde loon rond de 20 dollar per maand ligt, de binnenlandse voedselproductie een probleem is en waar corruptie wijdverspreid is.

Bron : Wereldomroep
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug