Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba wil miljoen ambtenaren ontslaan

Datum : 14/09/2010

Cuba wil miljoen ambtenaren ontslaan

CUBA – Cuba heeft radicale plannen aangekondigd om een groot aantal ambtenaren te onslaan om de haperende economie van het communistische land erbovenop te helpen. Een miljoen werknemers in overheidsdienst zouden hun baan verliezen, waarvan de helft per maart volgend jaar. Zij die ontslagen worden, zullen gestimuleerd worden om zelfstandig ondernemer te worden of in dienst te treden bij nieuwe private ondernemingen. Daartoe zullen de huidige restricties voor het starten van een eigen onderneming en het in dienst nemen van personeel worden verzacht.
Volgens analisten gaat het om de grootste hervorming van de private sector sinds de revolutie in 1959. Cuba’s communistische regering controleert momenteel vrijwel alle aspecten van de economie van het land en heeft 85% van de 5,1 miljoen arbeidskrachten in dienst. Niet minder dan een op de vijf van deze mensen zou zijn baan kunnen verliezen.
President Raúl Castro had in augustus al aangekondigd dat de rol van de staat in de economie zou worden teruggedrongen. Castro zei toen: “We moeten voor altijd een eind maken aan het idee dat Cuba het enige land ter wereld is waar je kunt leven zonder te werken”.
(BBC)
 

Bookmark and Share


Terug