Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Cuba zet zich schrap voor Irma

Datum : 08/09/2017
Land : Cuba

Cuba zet zich schrap voor Irma

Vandaag wordt orkaan Irma in alle hevigheid verwacht op Cuba. Veel straten van het eiland zijn al ondergelopen, maar ondertussen werken Cubanen gedisciplineerd en goed georganiseerd om erger te voorkomen.

Zo worden er voedselvoorraden aangelegd, bomen gesnoeid, rondslingerende materialen opgeruimd en riolen schoongemaakt om de afwatering te bespoedigen (foto). Daarnaast worden er door het hele land schuilplaatsen in gereedheid gebracht.

Ruim 27.000 inwoners van het oostelijk deel van het land zijn al geëvacueerd en ondergebracht in speciaal geprepareerde grotten, tunnels of stevige gebouwen. De stad Baracoa, in de provincie Guantánamo, heeft maatregelen genomen om 36.483 mensen, ongeveer de helft van het aantal inwoners, te beschermen. Veel mensen worden ondergebracht in veilige toeristenoorden, inclusief tientallen Venezolaanse bouwvakkers die betrokken zijn bij de constructie van een brug over de rivier de Toa.

De scholen in de regio zijn gesloten en onderdak voor met name de 800 interne studenten krijgt prioriteit, aldus Ángel Rodríguez Oñate van de gemeentelijke onderwijsraad. De provincie heeft allerlei noodzakelijke hulpmiddelen in gereedheid gebracht om eerste hulp en andere assistentie te verlenen. Tony Matos Romero, voorzitter van de Gemeentelijke Beschermingsraad, riep de bevolking nogmaals op om hun huizen te verstevigen en tevens om de gemeenschapszin en de discipline te bewaren.

Verder naar het westen, in de provincie Ciego de Ávila, zijn hulpdiensten en anderen druk doende met voorbereidingen om de provincie te beschermen tegen de zwaarste storm uit haar geschiedenis. Niet minder dan 386 autobussen, 166 vrachtwagens, 32 noodinstallaties om drinkwater te verspreiden en 16 locomotieven staan klaar om ingezet te worden. De droogte van de afgelopen jaren heeft er toe geleid dat veel waterreservoirs slechts voor een klein deel gevuld zijn, waardoor er voldoende bergingscapaciteit zal zijn voor de te verwachten recordhoeveelheid regenwater.

Cuba wacht in spanning af, maar volgens de autoriteiten is het land in staat om de uitdagingen die de overtocht van Irma met zich meebrengt, het hoofd te bieden. 

Bron : Granma
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug