Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cuba zoekt naar normaliseren relaties met VS

Datum : 27/09/2011
Land : Cuba

Cuba zoekt naar normaliseren relaties met VS

De Cubaanse overheid heeft bij monde van Minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez laten weten dat ze de relaties met de Verenigde Staten (VS) weer wil aanhalen. 

Tijdens zijn bezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) deed Rodríguez tevens een beroep op President Obama om de vijf Cubanen vrij te laten die sinds 2001 in de VS gevangen zitten voor spionage. Rodríguez noemde de voortdurende gevangenschap van de vijf mannen “inhumaan.” In Cuba worden de vijf mannen neergezet als helden die in de VS informatie verzamelden over terroristische groeperingen om zodoende hun land te beschermen. De vijf worden tevens veel gebruikt als propaganda door het Cubaanse regime. 

Volgens de minister hebben de twee landen veel zienswijzen gemeen en herhaalt de Cubaanse overheid nogmaals haar bereidwilligheid in het normaliseren van de relaties tussen de twee landen. Het zou vooral gaan om het starten van een dialoog over het oplossen van bilaterale problemen, inclusief humanitaire zaken. Echter zouden ook onderhandelingen over samenwerkingsverbanden aangaande drugsmokkel, terrorisme, mensenhandel, het voorkomen van natuurrampen en het beschermen van het milieu op het programma kunnen staan.

Onder de humanitaire zaken valt onder andere het gevangenschap op Cuba van de Amerikaan Alan Gross. De Cubanen beschuldigen Gross van het illegaal importeren van communicatie materiaal naar het eiland onder de vlag van een democratiseringsprogramma gesponsord door USAID. Tevens beschuldigen hoge Cubaanse functionarissen, waaronder Raúl Castro, hem van spionage. Gross houdt zelf nog altijd vol dat hij slechts de Joodse gemeenschap in Havanna wilde helpen met het krijgen van toegang tot internet. In maart van dit jaar werd hij veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor misdaden tegen de staat.

De veroordeling heeft er vooralsnog voor gezorgd dat de kansen op normalisatie van de relatie tussen de twee landen in verkeken zijn. Rodríguez sloot echter in een interview met de New York Times niet uit dat Gross vrij zou kunnen komen uit humanitaire overwegingen. Cuba zal dan echter wel een wederdienst van de Amerikanen verlangen. 

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug