Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse artsen ontvluchten Venezuela

Datum : 13/11/2014
Land : Cuba

Cubaanse artsen ontvluchten Venezuela

Tussen september 2013 en september 2014 zijn 700 Cubaanse artsen Venezuela ontvlucht. De artsen werkten in de Bolivariaanse missies waar de arme bevolking zorg krijgt. De voornaamste redenen voor hun vlucht zijn de slechte beloning, de economische toestand en de onveiligheid. Dit zegt Julio César Alfonso, directeur van de in Miami gevestigde vluchtelingenorganisatie Solidaridad Sin Fronteras (Solidariteit zonder Grenzen, SSF). SSF ondersteunt Cubanen die het land waarnaar ze zijn uitgezonden willen ontvluchten.

“Tussen september 2013 en september 2014 zijn, volgens onze gegevens, 1.100 Cubaanse professionals het land waarnaar ze zijn uitgezonden ontvlucht. Aangezien de meeste ontwikkelingsprojecten van Cuba plaatsvinden in Venezuela, is met zo’n 700 gevluchte artsen het vertrek daar het grootst.”

In het geval van Venezuela zegt SSF dat de belabberde economische situatie, de onveiligheid, de slechte arbeidsomstandigheden en sociale en politieke spanningen de motor zijn achter de vlucht van de Cubanen. “De meesten vluchten naar de VS, een kleiner deel kiest voor Colombia en Brazilië”, aldus Alfonso.

Ook is de slechte beloning aanleiding voor vertrek. “Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA betaalt Cuba per arts maandelijks tussen de 1500 en 4000 US dollar. Een Cubaanse arts in Venezuela verdient iets meer dan 100 US dollar, de rest houdt Havana. Bovendien houdt het Cubaanse regime uitgezonden medewerkers en hun achtergebleven families in de gaten”, vervolgt Alfonso.

De Cubaanse medische hulp in Venezuela begon in 2003. Toen stuurde Havana 44 duizend huisartsen, verplegers, oogartsen, en tandartsen die zorg gingen verlenen in Bolivariaanse missies, zorgcentra voor de lage sociale klasse. Daarvan zijn er volgens SSF nu nog 30 duizend.

Bron : La Patilla
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug