Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse autoriteiten ontkennen betrokkenheid bij dood dissident

Datum : 10/05/2011
Land : Cuba

Cubaanse autoriteiten ontkennen betrokkenheid bij dood dissident

De Cubaanse overheid heeft maandag  ontkent dat de politie betrokken zou zijn geweest bij de dood van dissident Juan Wilfredo Soto. Volgens de geruchten zou Soto zodanig door te politie zijn mishandeld dat hij twee dagen later overleed aan zijn verwondingen. Volgens de Cubaanse overheid zijn de geruchten niets anders dan pogingen van de oppositie om het regime in een kwaad daglicht te stellen.

In een officiële verklaring die werd voorgedragen op de staatstelevisie meldde de overheid dat Soto is overleden aan natuurlijke oorzaken zoals orgaanuitval en een ontsteking van de alvleesklier. Volgens het bericht waren er “zowel intern als extern geen tekenen van geweld te vinden op het lichaam.”

In de verklaring werd tevens aangegeven dat “contrarevolutionaire elementen  op een schaamteloze manier de leugen hebben gefabriceerd dat de dood van Soto veroorzaakt zou zijn door de politie.” De ‘imperialistische media’ kregen er in het bericht ook van langs omdat zij de leugen klakkeloos zouden hebben overgenomen.

De pro-Cubaanse journalist Norelys Morales schreef een aantal uur vóór het overlijden van Soto op haar blog dat de dissident kampte met verschillende gezondheidsproblemen en dat er na een bezoek aan Soto in het ziekenhuis geen sporen van geweld op zijn lichaam te zien waren. Een door Morales geciteerde doktor verklaarde dat Soto al langer last had van diabetes, hypertensie en hartproblemen.

Cubaanse dissidentenleiders onderkennen de gezondheidsproblemen van Soto maar wijzen erop dat het gebruikte politiegeweld de directe oorzaak was van Soto’s overlijden. Er doen verschillende verhalen over het noodlottige incident de ronde, maar geen van de verhalen kan worden bevestigd door een onafhankelijke partij zoals de Asscociated Press omdat zij niet op locatie in Santa Clara (300 km van Havana) waren.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug