Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse blogster Yoani Sánchez laureaat Prins Claus Prijs 2010

Datum : 07/09/2010

Cubaanse blogster Yoani Sánchez laureaat Prins Claus Prijs 2010

CUBA - Drie van de tien jaarlijkse Prins Claus Prijzen zijn toegekend aan Latijns-Amerikanen: De Cubaanse webjournaliste Yoany Sáchez (1975, de Mexicaanse fotografe Maya Goded (1967), en de Braziliaanse schrijfster Maria Machado (1941). De tien prijzen ter waarde van  25.000 euro per laureaat worden in 2011 uitgereikt door Nederlandse ambassadeurs in de landen waar de laureaten wonen. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caribisch Gebied.

Yoani Sánchez is een voorloper in het gebruik van sociale media voor het doorbreken van opgelegde grenzen. Ze promoveerde in de filologie en wijdt zich nu aan de mogelijkheden die ICT biedt voor maatschappelijke veranderingen en het beïnvloeden van de publieke opinie. Sánchez is webmaster, columnist en redacteur van Desde Cuba, een online nieuwsportaal. In 2007 begon ze een blog, Generation Y, een gevolg van haar vastbeslotenheid om de beschikbaarheid van informatie te vergroten en zich uit te spreken ongeacht het gevaar dat daaraan is verbonden. Sánchez kan elk moment gearresteerd worden vanwege haar clandestiene werk in een omgeving die bol staat van de strikte controle en censuur.
Yoani Sánchez wordt geëerd, omdat haar blog de wereld in staat stelt kennis te nemen van de dagelijkse realiteit in Cuba, omdat haar inspirerende en moedige voorbeeld tot zwijgen gebrachte mensen een stem geeft en omdat ze het grote belang van ICT voor maatschappelijke verandering en ontwikkeling aantoont.

Maya Goded maakt subtiele beelden van verborgen of buitengesloten gemeenschappen. Voor haar eerste project, Tierra Negra (1994), trok ze drie jaar op met een groep Mexicanen van Afrikaanse afkomst wiens invloed op de Mexicaanse identiteit zelden wordt erkend. Daarna onderzocht Goded vrouwelijke seksualiteit, prostitutie, tederheid en gender-gerelateerd geweld in een maatschappij die vrouwen alleen nauw omschreven rollen toestaat en vrouwelijkheid hult in mythische beelden van puurheid, breekbaarheid en moederschap. Ze heeft als fotograaf vijf jaar intensief samengewerkt met prostituees en pooiers in Mexico City. Plaza de Soledad (2006) en Good Girls (2007) zijn er de weerslag van.
Maya Goded wordt geëerd voor haar diepgaande intieme fotografie die vooroordelen ondermijnt en ons unieke beelden aanreikt van een relatief onbekende werkelijkheid. Haar foto’s tonen dat wat mensen onderscheidt en verbindt, uitstijgt boven maatschappelijk geconstrueerde grenzen.

Ana Maria Machado schrijft boeiende kinderverhalen over vooroordelen en mensenrechten. Ze ontwikkelde haar passie voor het vertellen van verhalen tijdens haar jeugd op het traditionele platteland, studeerde letteren en werd daarna beeldend kunstenaar en curator. Tijdens de dictatuur werd ze gearresteerd en daarna verbannen. Ze promoveerde in de taalkunde en semiotiek, doceerde en werkte als journalist. Ze is de auteur van meer dan 100 boeken, die in 11 talen zijn vertaald, en eigenaar van de eerste kinderboekhandel in Brazilië.
Machado heeft een originele, grappige en poëtische kijk op de wereld die ze graag met anderen deelt. Ana Maria Machado wordt geëeerd voor haar bijzondere kinderboeken, die de werkelijkheid onthullen aan jongeren en belangrijke menselijke waarden overbrengen aan ontvankelijke hoofden en harten. Ze heeft ook bijgedragen aan de erkenning van het belang van jeugdliteratuur voor het ontwikkelen van wereldbeelden.

Zie voor het hele juryrapport: www.princeclausfund.org

(La Chispa/Maja Haanskorf)

Bookmark and Share


Terug