Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Cubaanse bokslegende Teofilo Stevenson overleden

Datum : 12/06/2012
Land : Cuba

Cubaanse bokslegende Teofilo Stevenson overleden

Olympisch gouden medaillewinnende bokser Teofilo Stevenson is in Havana overleden aan een hartaanval. Hij is 60 jaar oud geworden. Stevenson won drie Olympische gouden medailles voor Cuba, in 1972, 1976 en 1980. Boksen werd kort na de Cubaanse revolutie van 1959 verboden, maar met de hulp van trainers uit de Sovjet Unie werd Cuba al snel een stuwende kracht in de sport. Stevenson was een van de beroemdste boksers.

De spanningen van de Koude Oorlog stonden toen nog vaak centraal tijdens de Spelen. Hierdoor deed Stevenson niet mee aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, die geboycot werden door Cuba en de Sovjet-Unie. Het door vele gedroomde gevecht tussen Stevenson en Muhammed Ali heeft hierdoor nooit heeft plaatsgevonden, ondanks een aanbod van miljoenen dollars dat Stevenson kreeg om toch te vechten.

Ondanks dat Cubaanse atleten in die tijd slechts een fractie van de salarissen van hun collega's in andere landen verdienden, had Stevenson geen spijt van zijn beslissing. "Wat is 1 miljoen dollar ten opzichte van de liefde van 8 miljoen Cubanen?’’, was destijds zijn reactie.

In een interview met CNN afgelopen mei, waren de fysieke gevolgen van de vele gevechten in de ring duidelijk bij Stevenson te zien. Maar hij was nog steeds scherp en glimlachte veel.

Bron : CNN
Bookmark and Share


Terug