Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse dissident Farinas krijgt geen visum

Datum : 15/12/2010

Cubaanse dissident Farinas krijgt geen visum

CUBA – De Cubaanse autoriteiten weigeren de dissident Guillermo Farinas een uitreisvisum te verlenen om in Frankrijk de Sacharovprijs in ontvangst te nemen. Ook de kritische blogster Yoani Sánchez mag niet naar Nederland om de uitreiking van de aan haar toegekende Prins Clausprijs bij te wonen.
Guillermo Farinas hield eerder dit jaar een hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden van politieke gevangenen in Cuba. Hij noemt de opstelling van de Cubaanse regering arrogant en een teken dat zijn individuele vrijheid wordt genegeerd. Vlak voordat Farinas aan zijn hongerstaking dreigde te overlijden, gelastte president Raúl Castro zijn vrijlating en die van 51 andere dissidenten.
De 48-jarige activist had gehoopt de Sacharovprijs, die hij krijgt voor zijn strijd voor de mensenrechten, persoonlijk in Parijs in ontvangst te kunnen nemen. De voorzitter van het Europees Parlement, dat de prijs toekent, hield deze week nog een pleidooi voor Farinas’ aanwezigheid.
Yoani Sánchez uitte via haar weblog en Twitter regelmatig haar frustratie over de weigering van haar regering om haar en anderen toestemming te geven naar het buitenland te reizen.
(BBC)
 

Bookmark and Share


Terug