Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse dissident schort hongerstaking op

Datum : 09/07/2010

Cubaanse dissident schort hongerstaking op

CUBA - De Cubaanse opposant Guillermo Fariñas heeft besloten om zijn hongerstaking na 135 dagen op te schorten, nadat aangekondigd werd dat 52 politieke gevangenen vrijgelaten worden. Dat maakten dissidenten bekend, die bij de activist in het ziekenhuis van Santa Clara op bezoek waren. Leden van de Cubaanse vrouwengroep Damas de Blanco hadden bij Guillermo Fariñas aangedrongen op beëindiging van zijn hongerstaking. Een van hen, Gisela Delgado, beklemtoonde dat Fariñas zijn hongerstaking niet beeindigd heeft, maar heeft opgeschort. Ook de dissidenten Héctor Palacios en René Gómez Manzano en de bloggers Yoani Sánchez en Reinaldo Escobar bezochten Fariñas in het ziekenhuis.Een woordvoerder van de Cubaanse mensenrechtengroep zei in een vraaggesprek met de Wereldomroep dat de Dames de Blanco vonden dat Fariñas zijn hongerstaking moet opgeven en zijn leven moet redden, nu de Cubaanse regering de vrijlating heeft aangekondigd van tientallen politieke gevangenen. Daarmee zou voldaan zijn aan de belangrijkste eis van de hongerstakende dissident. Fari┼łas eiste namelijk de vrijlating van 26 zieke politieke gevangenen.
De Dames de Blanco protesteren al zeven jaar elke zondag in de hoofdstad Havana tegen de veroordeling en opsluiting van tientallen politieke gevangenen. Hun moeders en echtgenotes kregen twee maanden geleden de publiekelijke steun van de leiding van de katholieke kerk in Cuba.
(Glssnost in Cuba)

Bookmark and Share


Terug