Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse dissidenten in Spanje dreigen met hongerstaking

Datum : 31/05/2011
Land : Cuba

Cubaanse dissidenten in Spanje dreigen met hongerstaking

Drie voormalige Cubaanse politieke gevangenen en vijftien van hun familieleden die woonachtig zijn in het noorden van Spanje dreigen in hongerstaking te gaan als er niet snel een einde komt aan de ‘chaotische’ omstandigheden van hun ballingschap. De Cubanen vinden dat ze niet volgens de voorafgemaakte afspraken worden behandeld door de Spaanse regering. 

“We worden behandeld als simpele immigranten”, laat Erick Caballero optekenen tegenover El Nuevo Herald. Caballero is een van de ruim honderd politieke gevangenen die het afgelopen jaar door Havana zijn vrijgelaten en direct naar Spanje zijn gestuurd. 

De socialistische regering van Spanje had een breed pakket aan tegemoetkomingen beloofd aan de voormalige politieke gevangenen en hun ruim negenhonderd familieleden, maar volgens velen van hun zijn ze na hun aankomst in Spanje aan hun lot overgelaten.  Volgens Caballero laat de medische hulp sterk te wensen over en kunnen veel Cubanen niet naar seminars voor het vinden van een baan omdat er geen geld voor transport is. Het beloofde zakgeld van vijftig euro per week kwam pas vorige week en de beloofde 177 euro voor kleren is maar aan een paar mensen gegeven. Daarbovenop is het eten in het vluchtelingencentrum dramatisch.

De Spaanse regering erkend de opstartproblemen rondom de zorg voor de Cubaanse bannelingen, maar legt vooral de schuld bij de economische crisis. Spanje heeft nog altijd een werkloosheidspercentage van ruim twintig procent. 

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug