Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse ex-minister veroordeeld wegens corruptie

Datum : 06/05/2011
Land : Cuba

Cubaanse ex-minister veroordeeld wegens corruptie

Alejandro Roca-Iglesias, Cubaans ex-minister van de voedselindustrie, is veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Zijn kompaan Max Marimbo, een Chileense zakenman, werd in absentie tot twintig jaar veroordeeld. Het is voor het eerst dat in communistisch Cuba een corruptiezaak eindigt in de opsluiting van een minister.

Tijdens het proces, dat achter gesloten deuren gehouden werd, zou de rechtbank bewijzen hebben ontvangen die onomstotelijk aangeven dat beide mannen betrokken waren bij serieuze corruptie in de voedselsector. Marimbo, ooit een bodyguard van de Chileense president Salvador Allende, vluchtte na de staatsgreep van Pinochet naar Cuba, waar hij een groot voedselimperium opbouwde, samen met de Cubaanse staat.

Zowel Roca-Iglesias als Marimbo vielen in ongenade nadat Raúl Castro het stokje van zijn broer overnam in 2006. Het programma van economische hervormingen dat Raúl Castro startte richtte zich onder andere op het aanpakken van corruptie binnen het staatsapparaat.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug