Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubaanse staatveiligheidsdienst belemmert begrafenis dissident Tamayo

Datum : 25/02/2010

Cubaanse staatveiligheidsdienst belemmert begrafenis dissident Tamayo

Op 25 februari is Zapata Tamayo in zijn woonplaats Banes, 830 kilometer ten oosten van Havana, begraven. De Cubaanse dissident overleed twee dagen eerder na een hongerstaking van 85 dagen. Zapata was in 2004 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld; tijdens zijn verblijf in diverse gevangenissen cel liep zijn detentie op tot 36 jaar in totaal omdat hij doorging met zijn openlijke kritiek op de dictatuur in Cuba en de Cubaanse leiders.

De Cubaanse geheime dienst had eerder opdracht gegeven dat het lichaam van de Cubaanse dissident al een uur na terugkeer in Banes vanuit Havana, zou worden begraven. De familie zei geen boodschap te hebben aan deze opdracht en "zelf uit te maken wanneer Zapata zou worden begraven". Berta Soler, lid van de Damas de Blanco laat vanuit Banes weten dat de woning van Tamayo is omsingeld en dat politie leden van de oppositie de toegang verbiedt. Ongeveer 40 dissidenten bevonden zich voor de begrafenis al in de woning.

Tientallen dissidenten zijn de afgelopen dagen aangehouden, vooral in de oostelijke provincies van Cuba. Anderen hebben een reisverbod gekregen. Bij de woning van Laura Pollan – leidster van de groep moeders en vrouwen van politieke gevangenen Damas de Blanco – melden zich tientallen Cubanen die het condoleanceregister willen tekenen als een soort ‘symbolische begrafenis’, aldus Pollan.

Inmiddels heeft ook bezoekend president Luiz Inacio Lula da Silva van Brazilië gezegd dat hij de dood van Zapata "diep betreurt". In een open brief hadden 50 Cubaanse dissidenten Lula gevraagd bij Raúl Castro de vrijlating van alle politieke gevangenen te bepleiten. De reactie kwam gisterenavond laat na de ontmoeting van Lula met Fidel Castro en na herhaaldelijke aandringen van journalisten.
(Glasnost in Cuba)

Bookmark and Share


Terug