Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Cubanen en Japanners zoeken zeldzaam knaagdier

Datum : 16/03/2013
Land : Cuba

Cubanen en Japanners zoeken zeldzaam knaagdier

Cubanen en Japanners zijn in de Cubaanse bossen intens op zoek naar de almiqui (Solenodon cubanus), een uiterst zeldzaam knaagdier. De almiqui kan tot 40 centimeter lang worden en lijkt met zijn lange en beweeglijke snuit op een grote spitsmuis. De soort is met uitsterven bedreigd en tot voor kort dacht men nog dat het dier uitgestorven was.

Tot de jaren negentig dacht men nog dat de soort helemaal uitgestorven was, maar in het Nationaal Park Alejandro de Humboldt, dat zich uitstrekt over in de oostelijke provincies Guantánamo en Holguín, werden toen enkele exemplaren gezien. De almiqui is een eenzaat die alleen 's nachts actief is en zich in dicht bergwoud verschuilt. De soort komt alleen op het eiland voor.

Wetenschappers noemen de almiqui wel eens een levend fossiel. Hij behoort tot de familie van de solenodons, een primitieve zoogdiersoort. Alleen op het eiland Hispaniola, met daarop Haïti en Dominicaanse Republiek, komt nog een andere solenodonsoort voor, de agouta. Tot vijfhonderd jaar geleden waren de solenodons de belangrijkste roofdieren op Cuba en Hispaniola. Met de Europeanen kwamen ook honden, katten en mangoesten naar de eilanden. Verwilderde katten en mangoesten vormen vandaag de grootste bedreiging.

Elf onderzoekers beëindigden op 28 februari de eerste fase van een expeditie in het Nationaal Park Alejandro de Humboldt. Deze maand zijn ze aan de tweede fase bezig. Die zal ongeveer twintig dagen duren. De expeditie moet een duidelijk beeld opleveren van het gedrag van de almiqui en van het aantal populaties. De expeditie bestaat uit onderzoekers van het park, van de faculteit Biologie van de Universiteit van Havana en van drie Japanse universiteiten.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug