Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cubanen mogen vanaf vandaag vrij reizen

Datum : 14/01/2013
Land : Cuba

 Cubanen mogen vanaf vandaag vrij reizen

De nieuwe migratiewet op Cuba treedt vandaag in werking. Cubanen kunnen dan naar het buitenland reizen met alleen hun paspoort en Cubanen die in het buitenland wonen kunnen hun vaderland bezoeken. 

Alleen een paspoort en eventueel een visum dat het bezoekende land vereist, meer hebben Cubanen niet meer nodig om hun eiland teverlaten. Niet langer zijn de carta de invitación (een officiële uitnodiging uit het buitenland ) en de tarjeta blanca ( het document dat elke Cubaan nodig had om naar het buitenland te reizen) nodig. Bij de tweehonderd paspoortkantoren worden vanaf vandaag duizenden Cubanen verwacht, die een paspoort zullen aanvragen. Sommigen spreken al, met een verwijzing naar 1989 toen 125.000 Cubanen per vlot hun land verlieten via de haven van Mariel, over een legale Mariel.

Niet iedereen kan van deze nieuwe vrijheid profiteren. Personen die onmisbaarzijn voor het land, moeten nog steeds speciale toestemming aanvragen om te reizen. Iedere beroepssector stelt een lijst samen van mensen op wie dit van toepassing is. De Chef voor Migratie en Emigratie, Lamberto Fraga, zei op televisie dat bepaalde beroepen en bepaalde werkzaamheden ondanks de opheffing van de emigratiebeperkingen, toch een negatieve reactie kunnen krijgen op hun visumverzoek. Hij noemde met name sportlieden. Decreet 306 stelde al eerder vast dat hoge regeringsambtenaren en vooraanstaande militairen, beroepsbeoefenaars en sportlieden ‘een speciale behandeling’ krijgen.

De Cubaanse minister van Gezondheid, Roberto Morales, heeft meegedeeld aan  ziekenhuisdirecteuren dat alle beperkingen voor artsen om buitenlandse reizen te maken met ingang van vandaag  worden opgeheven. Artsen konden tot nu toe niet vrij naar het buitenland reizen of vaak pas na lange bureaucratische procedures. “Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de artsen die naar het buitenland gaat (als internationale hulpverlener of bij specifieke gelegenheden) weer naar hun land terugkeert en daarom is er geen reden het medisch personeel in hun bewegingen te beperken. 

 
 
 

De Dienst voor Immigratie en Uitreizen ( Dirección de Inmigración y Extranjería (DIE)) zegt dat alles gereed is om de nieuwe migratiewetgeving in praktijk te brengen, aldus een bericht van het officiële persbureau Prensa Latina. Een verzoek tot een paspoort – dat veel Cubanen op dit moment niet bezitten – kan worden aangevraagd bij de plaatselijke kantoren waar men ook de identiteitskaarten aanvraagt of bij de kantoren van de emigratiedienst. In heel Cuba zijn er nu 195 van deze kantoren. Vraag blijft wat er gebeurt met aanvragen van leden van de democratische oppositie of onafhankelijke bloggers die een reis naar het buitenland willen maken. Recent werd Rosa Payá, de dochter van de vorig jaar bij een verkeersongeval om het leven gekomen Oswaldo Payá, een visum voor Chili geweigerd. 

Ook op verzoeken tot een uitreisvisum van de bekende twitteraar Yoani Sánchez werd al 18 maal negatief gereageerd. Verder is onduidelijk of de ‘screening’ van aanvragen, zoals die tot nu toe werd uitgevoerd door de leiding van het revolutionaire wijkcomité, de (communistische) leiding van het staatsbedrijf of de officiële vakbond waar men lid van was, zal verdwijnen.

De VS hebben laten weten dat de flexibelere Cubaanse wetgeving invloed kan hebben op de emigratiestromen vanuit het eiland. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Cubaanse burgers gewaarschuwd hun leven niet in gevaar te brengen door illegaal het land te verlaten via open zee. Woordvoerder Efe William Ostick van het Amerikaanse ministerie wees erop dat inreisvisa voor Cubanen noodzakelijk blijven voor bijna alle landen van het continent, inclusief de VS. Hij verwelkomde elke maatregel die het Cubanen toestaat vrij hun land in en uit te reizen, precies ‘zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ heeft geformuleerd. De VS zullen de eerder gesloten emigratieafspraken met Cuba nakomen. Elk jaar verstrekken de VS 20.000 inreisvisa voor Cubanen die hun geboorteland willen verlaten.

 

Concreet

1. De carta blanca  vervalt. Dit is een bedrag van 150 CUC dat niet meer betaald hoeft te worden.

2. De eis van een carta de invitación valt ook weg. Let op: het land van bestemming kan nog steeds een inreisvisum eisen. België en Nederland zullen dat ook zeker blijven doen.

3. Men zal ook langer kunnen verblijven in het land waarnaar men reist. De toestemming om weg te blijven van Cuba is 11 maanden en zal verlengd worden naar 24 maanden, met zelfs de mogelijkheid tot verlenging. Onduidelijk is of de maandelijkse belasting die men nu op het Cubaans consulaat betaalt (nu 40 euro in België en Nederland, 160 USD in de VS) blijft bestaan.

4. De Cubanen die in het buitenland wonen, zullen vanaf 14 januari ook 3 maanden in Cuba mogen verblijven in plaats van de 1 maand van nu. Die 3 maanden zullen ook verlengd mogen worden.

5. De prijs van een paspoort stijgt van 55 CUC naar 100 CUC.

Bron : CubaWeblog, BBC Mundo
Bookmark and Share


Terug