Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cultivatie coca Peru opnieuw toegenomen

Datum : 27/09/2012
Land : Peru

Cultivatie coca Peru opnieuw toegenomen

De cultivatie van coca (de grondstof van cocaïne) in Peru is opnieuw toegenomen, toont VN onderzoek afgelopen woensdag in Lima aan. Volgens de VN afdeling voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) is het aantal hectare coca-grond voor het zesde achtereenvolgende jaar toegenomen en beslaat de coca-grond inmiddels 62500 hectare, een toename van 2% in vergelijking met vorig jaar. Met deze uitkomst komt Peru erg dicht te liggen bij buurland Colombia, dat met 64000 hectare de grootste coca-verbouwer is in Latijns Amerika.

Woordvoerder Flavio Mirella van de UNODC zegt dat de stijging vooral is te verklaren doordat coca-boeren hun gewassen uitbreidden naar nieuwe gebieden rondom de grenzen van Bolivia en Brazilië. Sommige boeren verdubbelden hierdoor hun productie van coca. 

Pogingen van de Peruaanse regering om de verbouwing van andere gewassen, zoals koffie, te promoten leverde positieve resultaten. Echter, de vraag naar cocaïne vanuit Europa en de VS zal moeten dalen om werkelijk zal om werkelijk positieve resultaten te boeken in het antidrugsbeleid van Peru, aldus Mirella. Bovendien is regionale samenwerking van groot belang.

Hoewel het VN rapport niet aantoont hoeveel cocaïne geproduceerd wordt in Peru, wordt Peru beschouwd als een van de grootste cocaïneproducenten van de wereld. Na Colombia, staat Peru op de tweede plaats, gevolgd door Bolivia op nummer drie.

Bron : El País, BBC Mundo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug