Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Curaçao heeft geen geld voor hiv-preventie

Datum : 01/09/2018
Land : Curaçao

Curaçao heeft geen geld voor hiv-preventie

Het aantal mensen met hiv op Curaçao blijft toenemen, terwijl de leeftijd van de patiënten daalt. De jongste hiv-patiënt op Curaçao is amper 16 jaar oud, volgens de gegevens van Cura+ Hiv/Aids Support Foundation.

De zorg voor hiv-patiënten is redelijk goed geregeld, maar er is geen geld voor preventie, zeggen Dudley Ferdinandus en Mario Kleinmoedig van Cura+. Kleinmoedig zegt dat de basiszorg, waaronder artsenbezoek, medicijnen en controles in het ziekenhuis, is gedekt. “Voor preventie is er geen beleid en als gevolg hiervan is er geen financiering. Begin dit jaar had Curaçao 2022 geregistreerde hiv-patiënten, waarvan ongeveer 900 á 1000 behandeld worden en medicijnen krijgen.”

Momenteel heeft Curaçao van de Caribische eilanden het hoogste jaarlijkse groeicijfer voor hiv-patiënten, terwijl voor de eilanden Haiti, de Dominicaanse Republiek en zelfs Sint Maarten – die vroeger de hoogste groeicijfers hadden – dit cijfer nu daalt. Dit komt volgens Kleinmoedig, omdat deze landen een voorgeschreven preventiebeleid hebben, terwijl er op Curaçao geen geld is om campagnes gericht op hiv-preventie te voeren. Het ministerie van Gezondheid antwoordt niet op vragen hoe het staat met hun aangekondigde hiv-preventie beleid, en of Cura+ subsidie krijgt voor dit jaar.

Dudley Fernandus, secretaris van Cura+, zegt dat de stichting tot nu toe geen subsidie van de overheid heeft gekregen om aan preventie te werken. “Daarom doen we alles vrijwillig en geven we informatie aan begeleiders van buurthuizen en lokale organisaties”. Vanaf september tot 1 december zal Cura+ opnieuw, op eigen houtje, een preventiecampagne lanceren in dertien wijken.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug