Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Curaçao heeft geen wet Illegale Vuilstort meer

Datum : 07/08/2013
Land : Curaçao

Curaçao heeft geen wet Illegale Vuilstort meer

Servisio pa Kòntròl i Siguridat (SKS) of de milieupolitie kan sinds 10 oktober 2010 geen boetes meer opleggen voor het dumpen van afval waar dan ook op het eiland. De wet is niet overgeheveld toen Curaçao een land werd. “Het is teleurstellend om te zeggen, maar sinds 2010 heeft het Openbaar Ministerie (OM) geen processen-verbaal meer binnengekregen voor illegale afvaldump”, bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos. Het OM handelde voor die tijd de processen-verbaal af die werden ingediend door SKS of de milieupolitie.

Plaatsvervangend directeur van SKS José Antershijm verklaarde gisteren dat puin wel gedumpt mocht worden wanneer een grondbezitter hier toestemming voor geeft. “Wat ik heb gezegd is correct”, vertelt Anteshijm vandaag. “Ik heb niet gezegd dat andere manieren van afval dumpen verboden zijn. Als het OM aangeeft dat de wetgeving niet van kracht is, zal dat zo zijn. Als er geen wetgeving is, mag je overal afval dumpen.”

Glyraine Jukema, manager bij Selikor, de vuilnisophaaldienst van Curaçao, erkent dat er geen wetgeving is, maar zegt wel dat Landfill Malpais de plek is die door de overheid is toegewezen als vuilnisplek. “Normaliter krijgt iemand een boete wanneer er afval wordt gedumpt op een andere plek dan Landfill. Helaas staat er nu geen wet achter dus er kan geen boete worden uitgeschreven. Sinds 2010 zijn deze wetten ‘slapende’ gehouden.”

Bron : Caribisch Netwerk, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug