Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Curaçao heeft te weinig wisselgeld

Datum : 20/03/2014
Land : Curaçao

Curaçao heeft te weinig wisselgeld

Curaçao heeft te weinig munten in omloop. Supermarkten en kleinhandel klagen over het tekort aan wisselgeld in het betalingsverkeer. De schaarste aan munten is volgens de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) veroorzaakt door de staatkundige wijziging op 10 oktober 2010. Per die datum werden de Nederlandse Antillen opgeheven en kregen Curaçao en Sint Maarten de status van autonoom land binnen het koninkrijk. Er werd toen ook besloten om op beide eilanden over te stappen op de Caribische gulden. Tot op heden is dat door interne meningsverschillen nog niet gebeurd.

De CBCS stelt in een verklaring dat de bevoegdheid om bankbiljetten en munten uit te geven in beginsel bij de Bank ligt. Maar door het uitblijven van een formele beslissing van beide landen om over te stappen op de nieuwe munt ligt die bevoegdheid nu nog steeds bij het Muntfonds van de voormalige Nederlandse Antillen. In dat verband moest eerst onderzocht worden in hoeverre het gebruik van de woorden 'Nederlandse Antillen' op de munten wettelijk geoorloofd was. Ook moest met het Kabinet van de Koning worden afgestemd of de beeltenis van koningin Beatrix of die van koning Willem-Alexander daarbij gebruikt moest worden.

In de aanloop naar 2014 bleek er bij de leverancier bovendien een schaarste te zijn aan rondellen, de ongeslagen muntplaatjes. Dat is inmiddels opgelost laat de CBCS weten; de nieuwe munten worden nu eind mei of uiterlijk begin juni verwacht.

De Antilliaanse gulden is de munteenheid van Curaçao en Sint Maarten. Tot 1986 werd deze munteenheid ook gebruikt op Aruba en tot 1 januari 2011 ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen een koers van 1,79 gulden op 1 dollar. De gulden is momenteel 0,40 cent waard.

Bron : Novum, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug