Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Curaçao voorzitter LGO-bestuur

Datum : 29/04/2012
Land : Curaçao

Curaçao voorzitter LGO-bestuur

Afgelopen dondermiddag is in Brussel het tiende LGO-EU forum afgesloten, de conferentie tussen de landen en gebieden overzee (LGO), de lidlanden van de Europese Unie en de Europese Commissie. Vier landen in Europa hebben nog voormalige koloniën waarmee ze een band hebben als LGO. Behalve Nederland zijn dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Denemarken. De LGO’s bevinden zich over de hele wereld en zijn vaak eilandstaten van zeer uiteenlopende economieën, omvang en grootte qua inwoneraantal, met een variatie van bijvoorbeeld slechts 55 inwoners in het eilandenrijk Pitcairn, tot 267.000 inwoners in het eilandenrijk Frans Polynesië.

De LGO heeft besloten om een LGO-bestuur te installeren, met als bestuursvoorzitter Curaçao. De vertegenwoordigers van tien Caribische Landen die horen bij de LGO, hebben ook een Memorandum of Understanding (MoU) getekend voor een nauwere samenwerking. Het LGO-bestuur heeft als doel om een gemeenschappelijke agenda voor duurzame ontwikkeling op te stellen. De Kaaimaneilanden zijn vice-voorzitter en de Britse Maagden eilanden worden het secretariaat van het bestuur. 

In de ondertekende MoU staat dat de tien landen gaan samenwerken op gebieden als klimaatveranderingen, duurzame energie, relatie met de Europese Unie, rampenbestrijding, afvalverwerking, logistiek, strategische ontwikkeling voor kleine landen, duurzaam leiderschap in het Caribisch Gebied en ontwikkeling van publieke en private partnerschap. Op elk gebied is er een werkgroep ingesteld die op 1 september een plan van aanpak zullen presenteren. De volgende bijeenkomst van het LGO-bestuur is op 23 september, vlak voor het volgende LGO-EU-forum.

Bron : Antilliaans Dagblad, Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug