Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Curaçao zoekt uitbater voor raffinaderij

Datum : 23/06/2018
Land : Curaçao

Curaçao zoekt uitbater voor raffinaderij

Curaçao is per direct op zoek naar een vervanger voor het Venezolaanse olieconcern PDVSA om de Isla-raffinaderij op het eiland te exploiteren. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door persbureau Reuters. Deze week zouden brieven zijn verstuurd naar oliemaatschappijen en handelaren met het verzoek om samenwerkingen op zowel korte als lange termijn.

De raffinaderij is in handen van de regering op het eiland. Het werk op de productielocatie ligt momenteel grotendeels stil vanwege het gebrek aan aanvoer van ruwe olie. Het concern ConocoPhillips heeft nog 2 miljard dollar (omgerekend 1,7 miljard euro) tegoed van het Venezolaanse olieconcern PDVSA en ConocoPhillips heeft toestemming gekregen om dat via beslaglegging te regelen.

Door de olie-export naar Curaçao stil te leggen wil PDVSA voorkomen dat de olie in handen komt van ConocoPhillips. Op de raffinaderij in Curaçao worden dagelijks 335.000 vaten ruwe olie verwerkt. Een kwart van de totale olie-export van Venezuela loopt via de raffinaderij op Curaçao.

Bron : ANP, NU.nl, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug