Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dader schietpartij Rio praat in video over zijn motivatie

Datum : 13/04/2011
Land : Brazilië

Dader schietpartij Rio praat in video over zijn motivatie

De dader van de schietpartij op een school in Rio de Janeiro, afgelopen week, heeft van tevoren twee video’s opgenomen waarin hij zijn motieven uitlegt. De 23-jarige Wellington Menezes de Oliveira vermoordde afgelopen donderdag twaalf kinderen in de wijk Realango. Toen de politie arriveerde pleegde hij zelfmoord. Twee dagen hiervoor nam hij de twee video’s op.
In de video lijkt de dader verward en spreekt hij over zijn motivatie van de schietpartij. “Het gevecht waarin veel van mijn broers zijn gestorven, en waar ook ik aan zal sterven, is niet alleen wat men ‘pesten’ noemt. Het is een gevecht tegen wrede mensen, lafaards, die misbruik maken van de goedheid, onschuld en zwakte van hen die zich niet kunnen verdedigen.”
Ook komt in de video’s naar voren dat de man de aanval al langer van tevoren plande. Hij geeft aan dat hij een aantal dagen eerder al naar de school ging, als “tactiek om op de dag van de aanval niet teveel aandacht te trekken”. 
Menezes de Oliveira, wiens biologische moeder mentale problemen had en zelfmoord pleegde, was geadopteerd. Zijn adoptiemoeder stierf een jaar geleden. In de video geeft hij aan dat hij hierdoor “alleen op de wereld” was. Heel Brazilië was geschokt door zijn daden, aangezien een dergelijke schietpartij nooit eerder is voorgekomen in het land.
 

Bron : Folha de São Paulo/Gazeta do Povo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug