Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dag van de zwarte bewustwording in Brazilië

Datum : 21/11/2017
Land : Brazilië

Dag van de zwarte bewustwording in Brazilië

Honderden Brazilianen in verschillende steden verzamelden zich op maandag 20 november om de Dia da Consciência Negra (Dag van de Zwarte Bewustwording) te vieren. Op dezelfde dag in 1695 werd de bevrijde slaaf Zumbi dos Palmares vermoord. Zumbi leidde een republiek van bevrijde slaven in het noordoosten van Brazilië. Hij is nog steeds een symbool van verzet en strijd tegen de slavernij.

In São Paulo verzamelden demonstranten zich op de Avenida Paulista, een van de belangrijkste  straten in het financiële centrum van de stad, waar zij protesteerden tegen het diepgewortelde racisme en het geweld tegen de jonge zwarte bevolking. Meer dan de helft van de Braziliaanse bevolking is zwart of deels zwart. Ze kampen als groep met de laagste gemiddelde levensverwachting, de laagste salarissen en de hoogste werkloosheid.

De ‘Black Lives’ campagne van de Verenigde Naties (VN), gestart op 7 november 2017 in Brasília, stelt dat zeven van elke tien moordslachtoffers in Brazilië zwart is. Ongeveer 23.000 jonge Afro-Brazilianen sterven jaarlijks door moord, dit is één persoon per 23 minuten. Terwijl het aantal moorden onder de niet-zwarte bevolking tussen 2005 en 2015 met 12 procent daalde, steeg het in dezelfde periode onder de zwarte bevolking met 18 procent.

De zwarte bevolking komt allerlei obstakels tegen op de arbeidsmarkt. Volgens het onderzoeksinstituut Locomotiva verdienen zwarte mannen die hoger onderwijs hebben gevolgd gemiddeld 29 procent minder dan witte mannen, bij vrouwen is dit respectievelijk 27 procent. Ook zijn ze oververtegenwoordigd onder de werkloze bevolking.

Ethos, een Braziliaanse ngo die zich inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, stelt dat als het integratiebeleid in dit tempo doorgaat, gelijkheid op de arbeidsmarkt tussen de zwarte en witte bevolking pas na tachtig jaar bereikt zal worden. De zwarte bevolking is nog altijd ondervertegenwoordigd in de politiek. De huidige regering, die bijna uitsluitend uit gegoede blanke mannen bestaat, heeft echter weinig baat bij verandering.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug