Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Dagelijks trekken duizenden Venezolanen door Ecuador

Datum : 07/11/2018
Land : Ecuador

Dagelijks trekken duizenden Venezolanen door Ecuador

Terecht zijn de ogen van de wereld gericht op de karavaan van duizenden migranten uit Honduras, Guatemala en El Salvador die op dit moment door Mexico trekt, op weg naar de Verenigde Staten. Maar ook in andere delen van het Amerikaanse continent zijn vele duizenden mensen onderweg, op zoek naar een plek om een veilig bestaan op te bouwen. Zo passeren al enkele maanden dagelijks tweeduizend Venezolanen de grens tussen Colombia en Ecuador. Het Ecuadoraanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte deze week bekend dat hun aantal de laatste dagen is toegenomen tot maar liefst vijfduizend mensen per dag, waarschijnlijk een gevolg van een veranderd toelatingsbeleid in Peru, het land waar de meeste Venezolanen naar op weg zijn.

Twintig procent van de inmiddels meer dan een miljoen Venezolanen die de grens gepasseerd zijn, is jonger dan achttien jaar. Marita Perceval, regionaal directeur van UNICEF, was afgelopen maandag aanwezig op het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de ondertekening van een protocol waarbij de rechten van de kinderen gewaarborgd worden en zij prioriteit krijgen bij de opvang en begeleiding van de stroom vluchtelingen. Perceval schatte dat uiteindelijk ruim driehonderdduizend migranten uit Venezuela in Ecuador zullen blijven, waaronder naar schatting 64.000 kinderen en jongeren. UNICEF pleitte ervoor dat de kinderen een veilige plek krijgen toegewezen en dat zij de eventueel noodzakelijke medische hulp, zoals vaccinaties, ontvangen. Ook drong Perceval aan op adequate opvang van zwangere migranten. De eersten die maandag het protocol ondertekenden, waren de minister van Buitenlandse Zaken en die van Sociale Integratie.

In Peru bevindt zich naar schatting nu een half miljoen Venezolanen. Voor de Peruaanse overheid is dit reden om het toelatingsbeleid aan te scherpen. Tot 31 december kunnen Venezolaanse vluchtelingen een verzoek tot verblijfsvergunning aanvragen, mits ze voor 1 november in Peru aangekomen zijn. Dit verklaart de groeiende stroom migranten en is ook de reden dat de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn aanwezigheid bij de verschillende grensovergangen heeft uitgebreid, om toezicht te houden op de behandeling van de migranten.

Bron : El Comercio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug