Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Dakar Rally beschadigt archeologisch erfgoed

Datum : 14/01/2014
Land : Chili

Dakar Rally beschadigt archeologisch erfgoed

Met meer dan 700 deelnemers in de categorieën auto's, vrachtwagens, quads en motoren is de Dakar Rally 2014 afgelopen zondag vanaf Rosario in Argentinië begonnen met de race door de woestijn. Het is de zesde editie die in Zuid-Amerika wordt gehouden, maar een groep archeologen hebben een aanklacht tegen de Dakar Rally organisatie ingediend in verband met onherstelbare schade van Chileense geoglifen; tekeningen op de aarde die horen tot het cultureel erfgoed van het land.

Volgens Paola González, de woordvoerster van het Instituut voor Archeologie, is de schade die de Dakar Rally in het noorden van Chili heeft veroorzaakt enorm. "We schatten dat zo'n 250 archeologische sites zijn beschadigd door de race. Het is vergelijkbaar met de vernieling van duizenden geschiedenisboeken van voor de komst van de Spanjaarden. Helaas zijn de geoglifen niet herstelbaar", zegt ze. "Het is niet zoals een bos, dat als het vernield wordt je gewoon nieuwe bomen kunt planten. Als er een archeologische site verwoest wordt, kan het nooit weer hersteld worden en er kan geen onderzoek meer plaatsvinden", voegde ze toe.

Sinds 2012 heeft het Instituut voor Archeologie gevraagd om een onderzoek te doen naar het milieueffect van dit evenement. Het is voor hen onbegrijpelijk dit historisch erfgoed niet te beschermen en de middelen te verstrekken om dit evenement in het land te laten houden. Ecuador heeft het verzoek van de Dakar Rally afgewezen na analyse van de ervaring en de schade van vroegere races in Chili, Bolivia en Peru.

Bron : El Mensajero
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug