Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Darwinvinken met uitsterven bedreigd op Galapagos

Datum : 19/12/2015
Land : Ecuador

Darwinvinken met uitsterven bedreigd op Galapagos

Darwinvinken worden met uitsterven bedreigd op de Galapagoseilanden. Het gaat om de vogelsoort die Charles Darwin onder andere gebruikte voor het schrijven van zijn evolutietheorie. Dat blijkt uit rekenmodellen uitgevoerd door de Universiteit van Utah en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Ecology.

Parasitaire vliegen zijn een grote bedreiging voor de Darwinvinken op de eilandengroep. Binnen slechts enkele tientallen jaren kan de meest voorkomende soort vink op het eiland zijn ondergang vinden indien de mens niet ingrijpt. De vliegen leggen larven in de nesten van de vinken. Die larven zijn dodelijk voor de vogeljongen. "De eitjes van de vliegen worden soms gelegd in de neusgaten van de vogels. Zodra de larven uitkomen beginnen ze daar ook direct met eten", aldus een van de wetenschappers.

Als de mens daadwerkelijk zal ingrijpen, moet er gedacht worden aan het verspreiden van insecticide, het uitzetten van speciale wespen en moeten er jonge vinken met de hand groot worden gebracht. De Darwinvinken wonen enkel op de Galapagoseilanden, voor de kust van Ecuador. De vogels begonnen als een soort, maar evolueerden in verschillende soorten zo'n drie tot vijf miljoen jaar geleden.

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug