Politiek & Maatschappij

De ene vluchteling is de andere niet

11 september 2020

Sinds 2017 hebben meer dan vijfduizend inheemse vluchtelingen uit Venezuela in buurland Brazilië opvang gezocht, meer dan in andere landen. Dit heeft instanties in Brazilië voor grote uitdagingen geplaatst, zo concludeerde de Internationale Organisatie voor Migratie (OIM) in een recente evaluatie.

De ene vluchteling is de andere nietDe evaluatie bestudeerde drie opties op de lange termijn: vrijwillige terugkeer naar Venezuela, hervestiging en plaatselijke integratie. Een belangrijke aanbevelingen van de OIM is dat de mensen zelf betrokken moeten worden bij het opzetten van beleid, voordat er tot implementatie overgegaan wordt.

Volgens de OIM was het vertrouwen van de inheemse vluchtelingen cruciaal bij het doen van het onderzoek en onderstreepte hun behoefte die vaak verschillen van andere vluchtelingen. De OIM sprak met vluchtelingen van drie verschillende inheemse volkeren in de steden Pacaraima, Boa Vista en Manaus.

“Een van de belangrijkste geleerde lessen is dat elke volk andere lange-termijn-oplossingen behoeft”, aldus Marcelo Torrelly, coördinator van Braziliaanse hulporganisaties in het gebied. Volgens hem zijn de Warao, die 65 procent van de inheemse Venezolaanse vluchtelingen uitmaken, cultureel erg verschillend van de Pémon (dertig procent) en de Eñepa (vijf procent).

De Warao zijn geürbaniseerd, de Pémon en Eñepa zijn dat niet. De Pémon echter hebben familiebanden met het Taurepang-volk dat over de grens in Brazilië leeft. Die verschillen in achtergronden bepalen in sterke mate of de Braziliaanse opvang succesvol is voor de betrokkenen. Beleid dat voor de ene groep vluchtelingen werkt, kan bij een andere groep helemaal niet aanslaan.

Erika Yamada, deskundige van de Verenigde Naties op het gebied van Inheemse Volkeren, voegt hieraan toe dat het cruciaal is dat inheemse vluchtelingen betrokken worden bij beleid dat op hen gericht is, zeker nu ieders aandacht gericht zou moeten zijn op het zoveel mogelijk terugdringen van de coronapandemie.

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This