Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

De gouverneur kondigt aftreden aan

Datum : 25/07/2019

De gouverneur kondigt aftreden aan

De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello, heeft woensdag rond middernacht zijn ontslag aangekondigd. Hij zal twee augustus aftreden en worden vervangen door de secretaris van Justitie, Wanda Vazquez. Rossello’s ontslag is een overwinning voor de duizenden Puerto Ricanen die twaalf opeenvolgende dagen de straten op zijn gegaan.

Het ontslag valt samen met het proces dat de rechtelijke macht was gestart om druk op Rossello uit te oefenen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Carlos Nuñez, had drie advocaten de opdracht gegeven om een rapport voor te bereiden over de juridische haalbaarheid van een afzettingsprocedure. Nuñez vertelde journalisten dat de afzettingsprocedure alleen gestopt kon worden als de gouverneur ontslag zou nemen. 

De juridische experts stelden unaniem vast dat er vijf misdrijven waren die genoeg zouden zijn voor de afzetting van de gouverneur. Zo vonden zij naast een vergrijp vier ernstige misdrijven, waaronder het illegaal gebruik van openbare middelen voor partijdige doeleinden. Hij stond bovendien toe dat medewerkers en aannemers belastinggeld misbruikten voor eigen werkzaamheden die niet gerelateerd waren aan de overheid.

Het begon allemaal op dertien juli toen een 889 pagina tellend document openbaar werd gemaakt door de journalistieke groep Centrum voor Onderzoeksjournalisme. Hierin onthulde de groep dat Rossello een racistische en tot vrouwenhaat leidende campagne had geleid tegen journalisten en concurrenten. Daarnaast werd hij beschuldigd van corruptie en het misbruiken van belastinggeld.

Bron : www.telesurenglish.net
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug