Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

De interim-leider van Bolivia, Jeanine Áñez, stopt met de presidentiële race

Datum : 22/09/2020
Land : Bolivia

De interim-leider van Bolivia, Jeanine Áñez, stopt met de presidentiële race

De interim-president van Bolivia, Jeanine Áñez, heeft eind vorige week besloten zich niet meer kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen op 18 oktober. Ze wil voorkomen dat de MAS, de socialistische partij van ex-president Evo Morales de verkiezingen wint door een verdeelde oppositie. MAS-kandidaat Luis Arce leidt in opiniepeilingen, met Áñez op de vierde plaats.

Áñez werd vorig jaar beëdigd nadat Morales aftrad en het land verliet te midden van beschuldigingen van verkiezingsfraude. Morales, die momenteel in Argentinië woont, zei later dat hij door de politie en het leger in ballingschap was gedwongen. Morales was bijna 14 jaar president van Bolivia, van 2006 tot 2019, na drie opeenvolgende verkiezingen te hebben gewonnen.

In een videoboodschap zei Áñez: "Vandaag heb ik mijn kandidatuur voor het presidentschap van Bolivia opzij gezet ter wille van de democratie." Ze zei dat ze besloot te stoppen vanwege het risico dat de stemmen over meerdere kandidaten worden verdeeld en dat als gevolg van die verdeeldheid de MAS zou winnen. "Als we ons niet verenigen, zal Morales terugkeren. Als we ons niet verenigen, verliest de democratie", voegde ze eraan toe, zonder te zeggen welke kandidaat ze nu zou steunen.

Een opiniepeiling die eerder in de week werd gepubliceerd, suggereerde dat Luis Arce de verkiezingen in de eerste ronde zou kunnen winnen. Het leiderschap van Áñez is vanaf het begin controversieel geweest. De aanhangers van Morales zeggen dat ze het presidentschap op zich nam, nadat hij door een militaire coup was afgezet - en hij is de rechtmatige leider.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug