Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

De machtigste vrouw van Mexico gearresteerd

Datum : 28/02/2013
Land : Mexico

De machtigste vrouw van Mexico gearresteerd

De Mexicaanse vakbondsleider Elba Esther Gordillo (68), die bekendstaat als de machtigste vrouw van Mexico, is gearresteerd op verdenking van corruptie. Gordillio zou miljoenen uit de kas van de vakbond verduisterd hebben. Ze is al meer dan twee decennia de leider van de 1,5 miljoen leden tellende Nationale Unie van Onderwijs Arbeiders (SNTE) de grootste arbeidersgroep in Latijns Amerika. Gordillo werd samen met drie anderen gearresteerd nadat ze uit een privévliegtuig stapte op een luchthaven in de buurt van Mexico-Stad.

De SNTE heeft een budget van tientallen miljoenen euro’s per jaar en er zijn al langer geruchten over corruptie in de organisatie. Het maandsalaris van Gordillo is rond de 6.000 dollar. Eerder vroeg de Mexicaanse krant Reforma haar al hoe ze met haar maandsalaris de schoenen van 1.200 dollar en de tas van 5.500 dollar die ze droeg kon veroorloven.

Volgens de procureur-generaal, Jesús Murillo Karam is er ruim 100 miljoen dollar van de SNTE overgeheveld naar drie privérekeningen op Amerikaanse en Zwitserse banken. Gordillo heeft waarschijnlijk een deel van het geld gebruikt voor twee huizen in Californië, een aantal kunstwerken, plastische chirurgie en aankopen in een Neiman Marcus warenhuis in San Diego. "Het is een zaak waarin de fondsen van het onderwijs en onderwijzers illegaal zijn misbruikt ten behoeve van een aantal mensen, waaronder Elba Esther Gordillo," aldus Karam.

De arrestatie kwam een ​​dag nadat de nieuwe president van Mexico, Enrique Peña Nieto,  een wet ondertekende waarin een aantal ingrijpende onderwijshervormingen staan waartegen  Gordillo zich verzette. Tegen. De veranderingen zijn er mede op gericht om de controle van de vakbond op het onderwijssysteem te verzwakken. 

Bron : Independent
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug